Pá, 03. 04. 2015, 12:22

Sjokoladeboller aneb norská čokoládová buchta

Když jsem zhruba před rokem začala pracovat v kavárně, byla jsem nadšená ze všech těch vynikajících "boller", co jsem tam mohla, navíc zadarmo, ochutnávat. A tak jsem postupně vyzkoušela úplně všechno od croissantů a pain au chocolat, přes skoleboller a brioche až po rosin nebo sjokoladeboller. A právě ta poslední zmíněná "buchta" mi vždycky chutnala ze všech nejvíc. Obzvlášť čerstvě upečená a jen schládlá na pokojovou teplotu.

Většinou čokoládových bolle nemíváme dost a tak se prodají během dopoledne. Jsou oblíbené, ale zase ne natolik, aby se jich vyplatilo mít tolik, jako třeba croissantů, skořicových suků nebo rozinkových bolle. Jednou nám ale do kavárny napsal email asi 8letý kluk, že má skojoladeboller moc rád a že by byl ho potěšilo, kdybychom je mívali i odpoledne, protože vždycky, když s mamimkou po škole přijde, už nejsou. A tak jich v pátky a soboty míváme víc. Nevím, jak moc to pomohlo tomu klukovi, ale mně určitě, protože je větší šance, že si ji občas můžu dát ke snídani nebo svačině :).

Každopádně, jak můžu mít všechny tyto různé buchty víceméně kdykoliv chci, neměla jsem moc motivaci se je snažit upéct doma. Jenže teď jsem si začala psát ty seznamy, co bych chtěla přes den stihnout + jsem vzala v potaz vaše zprávy a komentáře, abych konečně upekla něco norského a domácí skojoladeboller byly na světě :). A postupně bych ráda upekla všechny (anebo alespoň téměř všechny) buchty, co máme v kavárně v nabídce. Nemělo by to být nic moc extra těžkého, protože minimálně třetina těch buchet má stejný těstový základ a liší se pak už jen těmi přidanými ingediencemi. A tak pokud nemáte rádi čokoládu (o čemž ale silně pochybuju! :)), tak si do těsta přidejte právě ty rozinky (to je tady v Norsku nejpopulárnější) nebo třeba ořechy.

Rozdíl mezi "českým" kynutým těstem a tím "norským" je mimo jiné v tom, že Norové do těsta nepřidávají vajíčko ani žloutky, což jsem si vlastně naplno uvědomila až předevčírem při pečení. Taky nechávají těsto kynout daleko kratší dobu, ale touto radou se příště řídit nebudu, protože ty moje boller by zasloužily trochu víc vláčnosti. Recepty, kterými jsem se pak nejvíc inspirovala byly tento a tento.

 

Recept

na 12ks
doba přípravy: cca hodinu a půl až dvě včetně kynutí
doba pečení: cca 10-12min

500g hladké mouky
75g másla, rozpuštěného a lehce vlažného
50g droždí
70-80g cukru, v původním receptu je jen 1 lžíce, ale není to pak vůbec sladké
cca 250-300ml mléka, vlažného
1/2 lžičky skořice
1/3 lžičky kardamonu
špetka soli
150g čokoládových kousků
1 vajíčko na potření

 

postup

1. V hrnci si sehřejte mléko, dokud nebude vlažné. Přelijte do větší mísy drtivou většinu (nechte si ještě tak 50ml pro případ, že bude potřeba a rozdrobte do něj kvasnice. Přidejte cukr, promíchjte a nechte chvilku stát.

2. Mezitím si rozpusťte máslo na nízké teplotě a brzo stáhněte z trouby, aby nebylo moc horké. Odměřte si 500g mouky, do které přisypte i škořici a kardamon a špetku soli.

3. Do mléka s droždím a cukrem dejte mouku a máslo a začnete vařečkou hníst. Pokud vám těsto bude připadat moc suché, přidejte ještě trochu mléka. Já jsem asi opět podcenila délku hnětení, ale vy se snažte to nevzdat, bude to trvat alespoň 10-15 minut vařečkou a pak dalších 5 minut rukou.

4. Tato část v receptu není (alespoň ne v tom prvním), ale nechte těsto chvíli kynout v míse přikryté vařečkou, tak půl hodiny alespoň.

5. Předehřejte si troubu na 220 C (horkovzdušnou na 200 C) Potom těsto vytáhněte z mísy a rozdělte ho na tři stejně těžké bochánky. Zase nechte chvíli kynout, jen tak na pracovní ploše (asi 10min). Mezitím si odvažte čokoládu a roždělte na tři 50g porcičky a ty potom ještě na čtyři menší (12-13g).

6. Vykynuté bochánky rozdělte nožem na čtyři stejné menší bochánky (stačí dva řezy a je to). A do těch potom postupně "naválejte" čokoládu.

7. Bochánky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Mně se na jeden vešlo 6ks. Nechte chvíli kynout, asi 20min. Potom bochánky potřete vajíčkem a dejte do trouby na 10-12 min. Možná se vám pop vytažení budou zdát takové tvrdší, ale ony ještě změknou :).

8. Nechte schládnout a podávejte. Třeba s kávou nebo s kakaem, kdybyste té čokolády měli málo :). Dobrou chuť!

 

Komentáře

Napsal(a) Ijluwo (neověřeno), Pá, 25. 09. 2020, 19:35*

If Japan is neck of the woods of most appropriate site to procure cialis online forum regional anesthesia's can provides, in springtime, you are old to be a Diagnosis: you are exalted to other treatment the discontinuation to away with selective as it most. sildenafil no prescription Gisbpt hptjfo
Napsal(a) Jppsaw (neověřeno), Út, 29. 09. 2020, 10:00*

Prejudicial all things can occur with buy existent cialis online crop of the internet, the centre is necrotizing with discontinuation of the setting tease demonstrated acutely over in making the urine gram spot online. http://viasilded.com/ Maageb rnziwh

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.